Havacılık Yönetimi Bölümü
Genel Bilgi
Tarihçe: Iğdır Üniversitesi Havacılık Yönetimi bölümü 2019-2020 Eğitim- Öğretim döneminde faaliyete başlamıştır. Yetkin akademik kadro sadece eğitim alınan süre için değil, gelecekte her aşamada -örneğin sektörde ve/veya akademide- yol gösterici ve destekleyici süreçler sağlanmaya çalışılır.
- Bölüm Program Çıktıları: Iğdır Üniversitesi Havacılık Yönetimi bölümünden mezun olan öğrencilerimiz aşağıdaki yetkinliklere sahip olacaktır:
- Havacılık sektörünün çeşitli alanlarında görev alabilecek teorik ve pratik donanım
- Sivil havacılığa özgü araştırma konularının incelenmesi için bilimsel çalışma yapma becerisi
- Havacılıkla ilgili teorik bilgilerini kullanarak multidisipliner anlayışla çalışma yetkinliği
- Hava taşımacılığındaki operasyonel süreçlerin herhangi bir aşamasında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretebilme becerisi
- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda uyum içinde etkin biçimde çalışabilme ve bireysel çalışma yetkinliği
- Türkçe sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dilbilgisi
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme yollarının farkındalığı ve sürekli gelişim
- Etik ilkelere uygunluk, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; havacılığın evrensel standartları hakkında bilgi birikimi
- Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi birikimi
- Havacılık uygulamalarının toplumsal boyutları hakkında bilinç; sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkilerinin farkındalığına sahip olacaklardır.
Eğitim Dili / Türü: Iğdır Üniversitesi Havacılık Yöönetimi bölümünün eğitim dili Türkçe'dir. Bölümümüz örgün öğretim ile eğitim sürecine devam etmektedir.
Altyapı İmkanları: Iğdır Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü, çağdaş eğitim yöntemlerine uygun olarak donatılmış, teknolojik altyapıya sahip sınıflara sahiptir. Bu sınıflar, interaktif öğrenme ve grup çalışmaları için uygun bir ortam sunmaktadır.
Akademik Personel
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Havacılık Yönetimi Bölümünün Amacı ve Hedefleri: Havacılık Yönetimi Lisans Programının amacı, tüm havacılık faaliyet alanlarında (havayolu, havaalanı, yer hizmetleri, kargo, ikram, vb.) faaliyet gösteren havacılık işletmelerinin pazarlama, muhasebe, finansman, uçuş operasyon, kalite, emniyet yönetimi gibi işlevsel alt bölümlerinde çalışabilecek nitelikte insan kaynağı yetiştirmektir. Ayrıca adı geçen bölümlerde halen çalışmakta olan personelin etkinlik ve verimliliklerini artıracak şekilde donatılmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Hava taşımacılığının önemi, özellikle İkinci Dünya Savaşından sonra anlaşılmaya başlamıştır. Günümüzde ise hava taşımacılığı, son derece hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Hava taşımacılığı faaliyetlerinin beklenen faydayı sağlayabilmesi havacılık sisteminin emniyetli, güvenli, etkin ve verimli çalışmasına bağlıdır. Havacılık, hızlı gelişen ekonomik bir faaliyet alanı olmakla birlikte, yoğun ileri teknoloji kullanımını gerektirmektedir. “Önce emniyet” prensibiyle, faaliyetlerin yürütülmesini güvence altına alabilmek için, oldukça detaylı düzenlemelere sahip bu sektörde çalışan personelin nitelikli bir eğitim alması son derece önemlidir. Havacılık Yönetimi bölümümüz, yukarıda özetlenen nitelikleri kazandırmayı amaçlayan dersleri sunmaktadır.
Havacılık Yönetimi Bölümünün Mevcut Durumu ve Geleceği: Havacılık sektörü, teknolojik gelişmelerle birlikte sürekli evrilen ve büyüyen bir alandır. Elektrikli uçaklar, otomatik pilot sistemleri ve drone yönetimi gibi yenilikler, sektörün geleceğini şekillendirmektedir. Havacılık Yönetimi bölümü mezunları için bu durum, kariyerlerini genişletebilecekleri ve çeşitli fırsatlarla tanışabilecekleri anlamına gelmektedir.
İş Bulma İmkanları:
Havacılık Yönetimi Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, havacılık alt sektörlerinde (havayolu, havaalanı, yer hizmetleri vb.) hemen her kademede iş bulabildiği gibi diğer işletmecilik alanlarında ya da kamu kurumlarında da çalışabilmektedir. Ayrıca akademide de iş bulma olanağı mevcuttur.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr